Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak
2021-03-29
średni
45 min
4
Kutię jada się prawie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- szklanka maku
- 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
- szklanka mleka
- 50 g miodu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g fig
- 50 g rodzynek
- 50 ml rumu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak wypłukać, sparzyć mlekiem z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie.
- Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
- Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.
- Składniki połączyć, dodać rum i miód.
- Podawać dobrze schłodzone.
- W wersji ,,szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, dostępne w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony. Takie masy zawierają także bakalie.