Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Cold brew, to po angielsku zimny napar. Kawa parzona na zimno to ostatni krzyk mody. Kawę "zaparza się" wodą w temperaturze pokojowej. Jak to możliwe? Wystarczy trochę czasu i zaufania do Natury. Kawa parzona na zimno ma intensywny smak i jest łagodniejsza dla żołądka. Ma też więcej kofeiny. Kawa parzona na zimno to idealna baza dla kaw typu frappe lub frappucino.
Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy
Do osłodzenia kawy zamiast cukru użyjcie słodzonego mleka skondensowanego, syropu cukrowego lub syropu smakowego.
W razie potrzeby kawę można podgrzać w mikrofalówce.
SKŁADNIKI
- 3 czubate łyżeczki średnio zmielonej kawy ziarnistej
- 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
- mleko
- ewentualnie kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, zamknąć pokrywkę, mocno wstrząsnąć i pozostawić na całą noc lub 12 godzin.
- Na drugi dzień, przecedzić zimny napar przez sitko i rozlać do 2 szklanek. Uzupełnić chłodną wodą i mlekiem, tak jak lubicie.
- W upalny dzień dodać kilka kostek lodu.
- Gotowe!