Orientalne naleśniki z kebabem z kurczaka [domowy kebab]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Dla miłośników kebaba podajemy wersję domową - jak przyrządzić w domu orientalny kebab w naleśniku. Jest to szybkie i proste danie, zwłaszcza, gdy korzystamy z gotowego mięsa kebab.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
Dowiedz się: Kebab - jak przygotować go w domu?
Zobacz sprytny przepis na kebab z piekarnika bez kłopotu, bez długiego pieczenia:
Zobacz także inne przepisy na NALEŚNIKI
SKŁADNIKI
- Na 2 osoby:
- 300 g mięsa kebab z kurczaka
- 1 jajko
- 30 g masła
- 250 ml mleka
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 160 g mieszanki sałat
- 50 g oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka, mleko i roztopione masło wymieszać, dodać odrobinę soli i cukru. Wsypać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, odstawić na kilka minut.
- Następnie smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Na gotowych plackach ułożyć mięso z kebabu i posypać posiekaną natką pietruszki. Naleśniki zwinąć w rulony i spiąć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słodką paprykę, curry oraz chili i smażyć przyprawy przez 15 sekund. Następnie włożyć naleśniki i smażyć je z obu stron, aż się zrumienią. Gotowe danie podawać na liściach sałaty i posypać pietruszką.