Krokiety z nadzieniem z wątróbki: paszteciki w cieście naleśnikowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krokiety zawsze cieszą się powodzeniem. Można je podać jako samodzielne danie obiadowe, przekąskę lub dodatek do zupy. Krokiety z nadzieniem z wątróbki wieprzowej pasują do czerwonego barszczu. Nadzienie z wątróbki jest bardzo pasztetowe. Zasmakują w nim wasi goście, gdy podacie krokiety z nadzieniem z wątróbki do czerwonego wina. To ekonomiczna przekąską dla wielbicieli naleśników w każdym wieku.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 12 naleśników
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 100 g tartej bułki
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła do obsmażenia krokietów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę.
- Naleśniki przygotować według Przepisu na idealne naleśniki
- Wątróbkę posiekać lub przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze.
- Na rozgrzane masło dodać wątróbkę, zamieszać, nie smażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Jaja rozdzielić. Białka ubić.
- Żółtka dodać do masy wątróbkowej, wymieszać, dodać pianę z białek i tartą bułkę, ponownie wymieszać.
- Nakładać farsz na naleśniki, zwijać jak koperty w zgrabne krokiety.
- Usmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu.