Kawa bananowa - sposób na pożywne śniadanie

Kawa bananowa - sposób na pożywne śniadanie

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Kawa bananowa możne być jeszcze pyszniejsza, jeśli posypiesz jej wierzch startą czekoladą.

Kawa bananowa to doskonały pomysł na letnie śniadanie. Zapewni ci dawkę energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pobudzi i zaspokoi uczucie głodu. Zobacz, jak ją zrobić!

Latem mniej chętnie sięgamy po zwykłe kawy, preferując raczej napoje mrożone. Kawę bananową możesz pić zarówno w wersji ciepłej, jak i zimnej - to zależy tylko od ciebie i od tego, z jakich składników ją przyrządzisz.

Kawa bananowa na śniadanie

Zacznijmy od wersji na ciepło, która będzie doskonałym porannym posiłkiem. Do przygotowania kawy bananowej potrzebujesz:

  • pół filiżanki zaparzonej kawy

  • 1 szklanki podgrzanego mleka (może być krowie, kokosowe lub sojowe)

  • 1 dużego banana (im bardziej dojrzały, tym słodsza będzie kawa)

  • 2 łyżek płatków owsianych.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaparz kawę i odstaw, aby trochę wystygła (ale niedużo).

  • W tym czasie pokrój banana na części i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  • Całość zblenduj.

Taka kawa bananowa to poranny zastrzyk protein. Płatki owsiane zawierają wiele cennych witamin z grupy B, magnezu, żelaza, kwasu pantotenowego oraz błonnika. Są znakomitą odżywką dla mózgu, regenerują i wzmacniają organizm. Banan doda ci energii i zaspokoi twoje uczucie głodu, a kawa cię pobudzi.

Mrożona kawa bananowa

Podobną kawę bananową, ale już na zimno, możesz przygotować na deser. W tej wersji zamiast mleka możesz użyć jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego i w zależności od pory dnia ograniczyć ilość płatków owsianych.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaparz pół filiżanki kawy i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.

  • Połącz ze sobą szklankę jogurtu, banana i wystudzoną kawę.

  • Zblenduj całość, dorzucając dwie kostki lodu.

  • Gotową kawę bananową udekoruj listkiem mięty.

Ocena: 3