Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszne muffiny z kremem śmietanowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Muffiny to jedna z tych przekąsek, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe. Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami.

Składniki

  • CIASTO:

  • 375 g mąki

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g malin 115 d cukru

  • 2 jaja

  • 250 ml mleka

  • 125 g masła

  • KREM:

  • śmietanka kremówka

  • serek mascarpone

  • 3 łyżki cukru

  • świeże maliny do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mokre składniki wraz z malinami połącz w jednej misce, zaś suche w drugiej.

  • Składniki suche i mokre łączymy za pomocą szpatułki.

  • Ciasto przekładamy do papierowych foremek i kładziemy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 

  • Po upieczeniu wyjmujemy muffinki z piekarnika i studzimy.

  • W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

  • Krem nakładamy na wystudzone muffinki i ozdabiamy je świeżymi malinami.