Sushi - przepis krok po kroku

Sushi - przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jak zrobić sushi? To nie jest wcale takie trudne - nawiększym sekretem dobrego sushi jest prawidłowo ugotowany odpowiedni ryż.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale iść do drogiej restauracji. Sushi można przygotować w domu. Przepis nie jest skomplikowany. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten wyśmienity przysmak kuchni japońskiej.

Składniki

  • torebka ryżu japońskiego (może być zwykły)

  • 200g łososia lub tuńczyka

  • zielony ogórek

  • 5 paluszków krabowych

  • 5 krewetek

  • rzepa

  • 5 listków wodorostów nori

  • wasabi

  • majonez (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W sushi najważniejszy jest ryż. Najlepiej, jeśli użyjemy oryginalnego, japońskiego, jeśli jednak takiego nie mamy, można sięgnąć po ryż z odmiany o okrągłych ziarnach. Należy go najpierw dokładnie opłukać, tak aby woda, którą go zalewamy, pozostała przezroczysta. Powinny wystarczyć cztery płukania. Po opłukaniu ryz gotujemy.

  • Łososia lub inną kupioną rybę obieramy ze skóry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Łosoś jest jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi maki. Po usmażeniu kroimy łososia w jak najdłuższe paski. Do sushi często dodaje się także surowego łososia lub tuńczyka.

  • Oprócz ryb do maki dobrze jest dodać awokado, które powinno być miękkie. Dobrym dodatkiem do sushi maki są także: ogórki, paluszki krabowe, krewetki, rzepa.

  • Na matę bambusową kładziemy 1 listek wodorostów nori, tak aby zwrócony był lśniącą stroną  do dołu. Na nori ugniatamy ugotowany ryż, pozostawiając po jednej, szerszej stronie, 2 cm wolne.

  • Na środku nori smarujemy ryż wasabi, a następnie układamy wybrane składniki w dowolnej kombinacji. Aby maki lepiej się kleiły, można też dodać odrobinę majonezu.

  • Zaczynamy rolować nori od dłuższego brzegu, wraz z bambusową matą. Cały czas należy dociskać matę. Zwinięty rulon kroimy na ok. 2-3 cm równe kawałki. Należy użyć do tego bardzo ostrego noża.