Potrawka z dorsza z ogórkiem i żurawiną: pomysł na obiad

2021-03-29
Potrawka z dorsza z ogórkiem i żurawiną
Autor: materiały prasowe Made in PR Proponujemy nietuzinkowe połączenie smaków z dorszem w roli głównej - jedną z najzdrowszych ryb morskich
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na ekspresową potrawkę z dorsza  w sosie śmietanowym ze świeżym ogórkiem i suszoną żurawiną. Zaletą dania jest to, że do jego przygotowania potrzebujesz tylko 15-20 minut!

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z dorsza
  • 1 pęczek kopru
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 150 g świeżego ogórka
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki stołowe zasmażki
  • 2-4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka opłukać, obrać, przekroić na pół i pociąć na paseczki. Żurawinę posiekać. Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Olej rozgrzać na patelni i usmażyć rybę. Zdjąć usmażonego dorsza z patelni, a do powstałego sosu dodać bulion i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać zasmażkę i gotować jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Do sosu dodać rybę, ogórka i żurawinę i dusić przez ok. 4 minuty.
  • Koper umyć, osuszyć i drobno pokroić. Ponownie doprawić sos i dodać posiekany koperek.
  • Podawać z ryżem.