Dorsz z truskawkami: oryginalny sposób na rybę

Dorsz z truskawkami: oryginalny sposób na rybę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba i truskawki? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy trwa sezon na truskawki warto je wykorzystywać do przygotowania wielu potraw. Nawet do ryby! Truskawki bowiem świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych. Na przykład można przyrządzić dorsza  z truskawkami. To ciekawe zestawienie zadowoli niejednego smakosza.

Składniki

  • ok 1 kg filetów z dorsza (600-700 g)

  • 600 g dojrzałych truskawek

  • 1 łyżka cukru

  • 1 cytryna

  • 1 pomarańcza

  • 1/2 kostki masła

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka przyprawy do ryb

  • opakowanie płatków migdałowych

  • 1 łyżka koniaku

  • sól i pieprz grubo mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę i pomarańczę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wycisnąć sok z owoców.

  • Filety oczyścić, opłukać i skropić 2 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką soku z cytryny.

  • W tym czasie zmiksować truskawki (odłożyć 100 g do przyozdobienia), dodać szczyptę gałki, cukier, łyżkę skórki pomarańczowej, sól i pieprz do smaku.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Rybę doprawić przyprawą,soląoraz pieprzem.

  • Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wlać mus truskawkowy, ułożyć filety, polać miodem i dodać masło. Na wierzchu ułożyć całe truskawki.

  • Rybę piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.

  • Pod koniec pieczenia polać alkoholem i piec jeszcze 8 minut.

  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi rybę przed podaniem.

Ocena: 0