Dorsz z imbirem: przepis na dorsza z egzotyczną nutą

2021-03-29
Dorsz z imbirem: przepis na dorsza z egzotyczną nutą
Autor: thinkstockphotos.com Dorsza można podać w stylu portugalskim, czyli z ziemniakami
łatwy
20 min
4

Dorsz z imbirem to tradycyjne danie z egzotycznym akcentem. Mięso z dorsza jest znakomitym źródłem witaminy B6, której brak może objawiać się np. migrenami. Sprawdź, jak przygotować dorsza  z imbirem - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 5 dag świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • olej
  • sól
  • kilka listków kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety nacieramy solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę, aż do zrumienienia. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
  • Na patelni zostawiamy tylko 2-3 łyżki oleju i najpierw smażymy starty na wiórki imbir, a następnie ząbki czosnku.
  • Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.
  • Odstawiamy sos, a na drugiej patelni obsmażamy na rumiano posiekaną cebulę.
  • Do sosu czosnkowo-imbirowego wkładamy kawałki ryby i trzymamy na małym ogniu około minuty.
  • Przekładamy na ogrzane talerze. Dekorujemy usmażoną cebulą i listkami kolendry.