Lara Gessler po balu TVN pokrzepiała się Croque Madame: zobacz przepis

Lara Gessler po balu TVN pokrzepiała się Croque Madame: zobacz przepis

Autor Zdjęcia: Super Express

Lara Gessler na wzmocnienie sił po balu wybrała klasykę francuskiej kuchni

Lara Gessler w niedzielne przedpołudnie, nadwątlone siły po balu TVN pokrzepiała Croque Madame. Co to za przysmak? To klasyka francuskiej kuchni w stylu bistro. Ulubione śniadanie Francuzów i Francuzek. 

Instagram Lary Gessler

 

Francuskie tosty znają prawie wszyscy. Czerstwe pieczywo, najlepiej nieco słodkie, takie jak briosza, czy bardzo do niej podobna chałka, macza się w mieszaninie jajek i mleka, a następnie smaży na rozgrzanym maśle. 

Zobacz przepis na: Francuskie tosty, czyli chleb smażony w jajku

Francuskie tosty podaje się najczęściej z konfiturą, miodem lub śmietaną, ewentualnie jogurtem, i świeżymi owocami. 

Jednak wyśmienicie smakują zapieczone z żółtym serem i szynką. W tej postaci przyjmują nazwę Crouque Monsieur, czyli Chrupiący Pan. 

Jeśli jednak do Chrupiącego Dżentelmena dodać jajko sadzone, ułożone na wierzchu i oprószone świeżo zmielonym pieprzem, to mamy jedyną w swoim rodzaju Crouque Madame, czyli Chrupiącą Panią. 

Ocena: 5