Lara Gessler po balu TVN pokrzepiała się Croque Madame: zobacz przepis

2019-09-09 8:36

Lara Gessler w niedzielne przedpołudnie, nadwątlone siły po balu TVN pokrzepiała Croque Madame. Co to za przysmak? To klasyka francuskiej kuchni w stylu bistro. Ulubione śniadanie Francuzów i Francuzek. 

Lara Gessler po balu TVN pokrzepiała się Croque Madame: zobacz przepis
Autor: Super Express Lara Gessler na wzmocnienie sił po balu wybrała klasykę francuskiej kuchni

Francuskie tosty znają prawie wszyscy. Czerstwe pieczywo, najlepiej nieco słodkie, takie jak briosza, czy bardzo do niej podobna chałka, macza się w mieszaninie jajek i mleka, a następnie smaży na rozgrzanym maśle. 

Zobacz przepis na: Francuskie tosty, czyli chleb smażony w jajku

Francuskie tosty podaje się najczęściej z konfiturą, miodem lub śmietaną, ewentualnie jogurtem, i świeżymi owocami. 

Jednak wyśmienicie smakują zapieczone z żółtym serem i szynką. W tej postaci przyjmują nazwę Crouque Monsieur, czyli Chrupiący Pan. 

Jeśli jednak do Chrupiącego Dżentelmena dodać jajko sadzone, ułożone na wierzchu i oprószone świeżo zmielonym pieprzem, to mamy jedyną w swoim rodzaju Crouque Madame, czyli Chrupiącą Panią.