Chleb w jajku, czyli tosty francuskie
2021-10-01
łatwy
25 min
4
Chleb w jajku i mleku, czyli tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy podawać je z dżemem, ale równie pyszne są bekonem i jajkiem sadzonym. Poznajcie szybki i prosty przepis na tosty francuskie!
Tosty francuskie to prosty i szybki sposób na śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli na całym świecie. Do tostów doskonale nadaje się jedno-, lub dwudniowe pieczywo. Śniadanie z tostami francuskimi ładnie podane prezentuje się elegancko i możemy zaserwować je również gościom.
SKŁADNIKI
- chleb zwykły, tostowy, chałka lub bagietka
- 2 roztrzepane jajka
- pól szklanki mleka
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztrzepane jajko mieszamy ze szczyptą soli. Dolewamy trochę mleka.
- Chleb lub chałkę kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku.
- Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
- Dodatki wybieramy dowolnie. Tosty doskonale smakują ze zrumienionym bekonem, szynką i jajkiem sadzonym.
Jajka – zdrowie w skorupce