Chleb w jajku, czyli tosty francuskie

Milena Tuzimek
Szybkie śniadanie: smaczne i proste francuskie tosty
Autor: Shutterstock Tosty francuskie to idealne danie dla miłośników słodkich śniadań
łatwy
25 min
4

Chleb w jajku i mleku, czyli tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy podawać je z dżemem, ale równie pyszne są bekonem i jajkiem sadzonym. Poznajcie szybki i prosty przepis na tosty francuskie!

Tosty francuskie to prosty i szybki sposób na śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli na całym świecie. Do tostów doskonale nadaje się jedno-, lub dwudniowe pieczywo. Śniadanie z tostami francuskimi ładnie podane prezentuje się elegancko i możemy zaserwować je również gościom.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • chleb zwykły, tostowy, chałka lub bagietka
  • 2 roztrzepane jajka
  • pól szklanki mleka
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztrzepane jajko mieszamy ze szczyptą soli. Dolewamy trochę mleka.
  • Chleb lub chałkę kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku.
  • Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
  • Dodatki wybieramy dowolnie. Tosty doskonale smakują ze zrumienionym bekonem, szynką i jajkiem sadzonym.
Jajka – zdrowie w skorupce
Milena Tuzimek