Mięso ze strusia - właściwości i zastosowanie strusiego mięsa w kuchni

Mięso ze strusia - właściwości i zastosowanie strusiego mięsa w kuchni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Strusie mięso to prawdziwy żywieniowy ideał.

Mięso ze strusia jest niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne. Łączy w sobie kolor i smak mięsa wołowego z delikatnością drobiu. Polska jest największym producentem strusiny w Europie, więc wybierając ten rodzaj mięsa mamy pewność, że mięso jest świeże i w najlepszym gatunku.

Jak smakuje strusie mięso?

Strusina z wyglądu przypomina wołowinę - ma podobną, intensywnie czerwoną barwę. Jej smak również można porównać z dobrym jakościowo mięsem wołowym, jest jednak od niej znacznie delikatniejsza i bardziej krucha. Ma słodkawy smak i jest soczysta. W zapachu można rozpoznać nutkę dziczyzny. Dobrze przyrządzone strusie mięso niemal rozpływa się w ustach i pozostawia niezatarte wrażenia smakowe.

Właściwości mięsa ze strusia

Mięso strusie charakteryzuje przede wszystkim wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu. Struś jest chudszy od kurczaka, a zawartość cholesterolu ma podobną do mięsa indyczego. Ponadto strusina zawiera siedem razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż wołowina, w znakomitych proporcjach 4:1 (kwasy omega 6 do omega 3). To według WHO najkorzystniejsza proporcja w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.

Co jeszcze warto wiedzieć o mięsie strusia?

  • na każde 100 g mięsa przypada 4mg świetnie przyswajalnego żelaza hemowanego, polecana jest więc w diecie osób z anemią

  • niewielka ilość sodu sprawia, że spokojnie do swojego menu mogą włączyć strusinę osoby z nadciśnieniem

  • jest niskokaloryczne i sprawdza się jako element diecie odchudzającej

  • zawarty w strusinie kwas arachidonowy wspomaga układ nerwowy i wzmacnia odporność

  • strusie mięso zawiera także witaminy z grupy B, aktywne biologicznie peptydy oraz miedź i selen

  • strusinę zalicza się do żywności funkcjonalnej dla sportowców

Gdzie kupić strusie mięso

Strusie mięso jest dostępne w całej Polsce, w dobrze zaopatrzonych sklepach. Nie jest niestety tanie - kilogram strusiny kosztuje ok. 200 zł. Mamy jednak pewność, że kupujemy produkt najwyższej jakości. Strusina to mięso wolne od zanieczyszczeń i sztucznych dodatków. Nie znajdziemy w niej ani antybiotyków, ani innych substancji stosowanych przy produkcji pozostałych gatunków mięsa. Jest też najmniej alergizującym z mięs.

Ocena: 5