Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku

Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku to rodzaj oszukanych zrazów. Zamiast płatów mięsa w przepisie wykorzystujemy tańsze i łatwo dostępne mięso mielone. Jajeczny farsz to dodatkowa porcja białka. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Pokochają je juniorzy i seniorzy. Mielone wprost rozpływają się w ustach. 

Składniki

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 2 jajka

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso mielone wymieszać z rozkłóconymi jajkami i kasza manną. Jeśli mięso nie było solone przez producenta, posolić i doprawić pieprzem. Odstawić na 15 minut. 

  • Jajka drobno posiekać, wymieszać z tartym serem i zieleniną. 

  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z  masy mięsnej płaskie placki, które nadziewać porcją jajecznego farszu, ściśle zlepić. 

  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. 

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5