Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami - bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek królewski  Mazurek cytrynowy

Składniki

  • Ciasto:

  • 70 dag mąki

  • 15 dag cukru

  • 15 dag masła

  • 3 jaja

  • ¼ szklanki śmietany 18-procentowej

  • Masa:

  • 6 jabłek

  • 2 pomarańcze

  • sok z połówki cytryny

  • 5 dag migdałów

  • cukier do smaku

  • Do dekoracji:

  • 2-3 mandarynki

  • 5 dag płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.

  • Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.

  • Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.

  • Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190oC).

  • Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.

  • Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj cząstkami mandarynek i płatkami migdałowymi.

Zobacz też inne przepisy na: wielkanocne mazurki.

Ocena: 4,5