Herbatniki przekładam kremem i wstawiam do lodówki. Wyborne ciasto bez pieczenia zachwyca każdego
Dieta wegetariańska
Ciasto budyniowe bez pieczenia to najłatwiejszy na świecie deser. Do jego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki i niecały kwadrans wolnego czasu. Nie wierzycie, że pyszne ciasto z budyniem można zrobić tak szybko? Najlepiej przekonać się o tym, wybierając ten łatwy przepis. Doskonałe ciasto budyniowe bez pieczenia zachwyci prostym przepisem i obłędnym smakiem.
Co można zrobić z budyniu na szybko?
Pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia to deser, który zachwyci pod każdym względem. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Wszystkie produkty z łatwością można kupić w wielu mniejszych i większych sklepach spożywczych. Na liście składników nie ma mąki pszennej, żelatyny czy białego cukru. Zaletą tego przepisu jest to, że dzięki temu, że składniki są dostępne przez cały rok. Ciasto można więc robić na najróżniejsze okazje.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe ciasto budyniowe bez pieczenia? Lista składników obejmuje tylko cztery proste i niedrogie składniki. Aby zrobić ten wyborny deser na każdą okazję, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- herbatniki petit beurre
- mleko
- masło
- budyń waniliowy z cukrem w proszku
Jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia?
Przepis na wyśmienite ciasto z aksamitnym kremem budyniowym, które nie wymaga pieczenia, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a postępując według tego sprawdzonego przepisu, uda się już za pierwszym razem. Ciasto robi się błyskawicznie, ale należy je schłodzić w lodówce. Powinno w niej spędzić minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Jak więc robi się doskonałe ciasto budyniowe bez pieczenia? To naprawdę prosty przepis na wyborny deser, który urzeka smakiem od pierwszego kęsa.
- 1. krok – przygotowanie kremu budyniowego
- 2. krok – przełożenie herbatników kremem budyniowym
- 3. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
Jak podawać ciasto budyniowe bez pieczenia?
Wyśmienite ciasto z kremem budyniowym na zimno to idealny deser na każdą okazję. Można je robić przez cały rok. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i rewelacyjnie zastąpi ciasto na imieniny. Można przygotować je na urodziny i na domówkę. To pyszne ciasto na lato, kiedy temperatura sięga zenitu.
To podstawowy przepis na domowe ciasto budyniowe bez pieczenia. Można go modyfikować i dodawać różne składniki, które podkręcą jego smak. W lecie warto wzbogacić je świeżymi sezonowymi owocami jak truskawki, maliny czy borówki. Do kremu budyniowego można dodać wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub kakao, które nada przyjemną czekoladową nutę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 200 g herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlać szklankę mleka i wymieszać je proszkiem budyniowym.
- Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Wlać rozrobiony w mleku budyń. Podgrzewać i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Masło ubić na puch. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać budyń.
- Dno formy wyłożyć folią spożywczą i ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć połowę kremu budyniowego i przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć pozostały krem i ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Podawać na deser. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.