Dodaj do sernika i posyp kruszonką. Wiosenna wersja z tym warzywem nie ma sobie równych
Przepis na pyszny sernik wzbogacony rabarbarem i zwieńczony kruszonką to hit tegorocznej wiosny. Ciasto składa się z kilku warstw. Doskonałe kruche ciasto, słodka masa serowa, karmelizowany rabarbar i rumiana kruszonka zachwycą każde podniebienie. Przygotowanie tego wybornego wiosennego sernika nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na sernik z rabarbarem i kruszonką.
Sernik z rabarbarem – składniki
Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar, który potrwa do końca lata. Chociaż rabarbar zalicza się do warzyw, często jest wykorzystywany w słodkich wypiekach. Jednym z nich jest doskonały sernik na kruchym spodzie z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i kruszonki.
Aby upiec to przepyszne ciasto w domu, potrzebne są proste i sezonowe produkty. Lista składników została podzielona na cztery części:
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, żółtka, woda
- składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier, cukier z wanilią, jajka, mąka ziemniaczana
- składniki do rabarbaru – rabarbar, cukier, masło
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier
Jak upiec sernik z rabarbarem i kruszonką?
Przepis na rozkoszny sernik z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru jest łatwy. Na jego przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Podczas robienia tego wybornego ciasta pośpiech i nerwy nie są wskazane. Sernik należy robić dokładnie tak, jak podano to w przepisie. Postępując krok po kroku, obłędny sernik z rabarbarem uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić domowy sernik wzbogacony rabarbarem i zwieńczony rumianą kruszonką? Przepis został podzielony na proste kroki, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – wyłożenie ciastem formy i podpieczenie w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie karmelizowanego rabarbaru
- 4. krok – przygotowanie masy serowej, przelanie jej na kruchy spód i ułożenie karmelizowanego rabarbaru
- 5. krok – upieczenie sernika z rabarbarem w piekarniku
Jak podawać sernik z rabarbarem?
Przepyszny sernik z dodatkiem słodkiego karmelizowanego rabarbaru i kruszonki to propozycja na sezonowy deser. Ciasto zachwyci wyglądem, a po chwili oczaruje doskonałym smakiem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony połączeniem słodkiej masy serowej i karmelizowanego rabarbaru.
Porcje wybornego sernik z rabarbarem i kruszonką można dodatkowo udekorować. Wierzch ciasta warto oprószyć cukrem pudrem. Do sernika rabarbarowego świetnie pasują domowe lody lub bita śmietana. W takiej wersji deser stanie się bombą kaloryczną, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki obłędny przysmak.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 250 g śmietanki 30%
- 220 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
rabarbar:- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Kruszonka:- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 100 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, żółtkami, wodą i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. Energicznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno nakłuć widelcem w kilku miejscach.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Do rondelka przesypać cukier i podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Dodać masło oraz obrany i pokrojony na kawałki o szerokości około 2 cm rabarbar. Karmelizować około 5 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ser twarogowy z wiaderka utrzeć z jajkami, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem z roztopionym masłem.
- Masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć karmelizowany rabarbar i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.