Dodaj do sernika i posyp kruszonką. Wiosenna wersja z tym warzywem nie ma sobie równych

sernik z rabarbarem
Autor: Shutterstock Pyszny sernik z warzywem? Sernik z rabarbarem i kruszonką jest pyszny.
łatwy
60 min
12

Przepis na pyszny sernik wzbogacony rabarbarem i zwieńczony kruszonką to hit tegorocznej wiosny. Ciasto składa się z kilku warstw. Doskonałe kruche ciasto, słodka masa serowa, karmelizowany rabarbar i rumiana kruszonka zachwycą każde podniebienie. Przygotowanie tego wybornego wiosennego sernika nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na sernik z rabarbarem i kruszonką.

Sernik z rabarbarem – składniki

Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar, który potrwa do końca lata. Chociaż rabarbar zalicza się do warzyw, często jest wykorzystywany w słodkich wypiekach. Jednym z nich jest doskonały sernik na kruchym spodzie z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i kruszonki.

Aby upiec to przepyszne ciasto w domu, potrzebne są proste i sezonowe produkty. Lista składników została podzielona na cztery części:

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, żółtka, woda
  • składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier, cukier z wanilią, jajka, mąka ziemniaczana
  • składniki do rabarbaru – rabarbar, cukier, masło
  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier

Jak upiec sernik z rabarbarem i kruszonką?

Przepis na rozkoszny sernik z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru jest łatwy. Na jego przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Podczas robienia tego wybornego ciasta pośpiech i nerwy nie są wskazane. Sernik należy robić dokładnie tak, jak podano to w przepisie. Postępując krok po kroku, obłędny sernik z rabarbarem uda się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić domowy sernik wzbogacony rabarbarem i zwieńczony rumianą kruszonką? Przepis został podzielony na proste kroki, które nikomu nie powinny sprawić problemów.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – wyłożenie ciastem formy i podpieczenie w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie karmelizowanego rabarbaru
  • 4. krok – przygotowanie masy serowej, przelanie jej na kruchy spód i ułożenie karmelizowanego rabarbaru
  • 5. krok – upieczenie sernika z rabarbarem w piekarniku

Jak podawać sernik z rabarbarem?

Przepyszny sernik z dodatkiem słodkiego karmelizowanego rabarbaru i kruszonki to propozycja na sezonowy deser. Ciasto zachwyci wyglądem, a po chwili oczaruje doskonałym smakiem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony połączeniem słodkiej masy serowej i karmelizowanego rabarbaru.

Porcje wybornego sernik z rabarbarem i kruszonką można dodatkowo udekorować. Wierzch ciasta warto oprószyć cukrem pudrem. Do sernika rabarbarowego świetnie pasują domowe lody lub bita śmietana. W takiej wersji deser stanie się bombą kaloryczną, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki obłędny przysmak.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 250 g śmietanki 30%
  • 220 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, żółtkami, wodą i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. Energicznie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Zimne ciasto rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Do rondelka przesypać cukier i podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Dodać masło oraz obrany i pokrojony na kawałki o szerokości około 2 cm rabarbar. Karmelizować około 5 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ser twarogowy z wiaderka utrzeć z jajkami, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem z roztopionym masłem.
  • Masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć karmelizowany rabarbar i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
więcej