Mazurek królewski – tradycyjny hit wielkanocny, który zawsze znika pierwszy ze stołu
2025-04-10

łatwy
35 min
4
Mazurek królewski – ciasto tak eleganckie, że spokojnie mogłoby zasiąść przy świątecznym stole w koronie. Klasyczne kruche ciasto, słodka masa i dekoracja, która cieszy oko, a jeszcze bardziej podniebienie. Tradycyjny przepis, który nie zawodzi i sprawia, że mazurek znika szybciej, niż zdążysz powiedzieć „wesołego jajka!”.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 350 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 120 g migdałów drobno posiekanych
- skórka otarta z 1 cytryny
- 370 g mąki pszennej
- 4 ugotowane żółtka przetarte przez sito
- 1 surowe żółtko
- szczypta soli
- Do przybrania:
- wiśnie, czereśnie i truskawki z konfitury
- Lukier
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.
- Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
- Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę.
- Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut.
- Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury.
- Całość polej lukrem utartym z cukru, wody i soku z cytryny.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej