Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto marchewkowe można udekorować lukrem i cukrowymi ozdobami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty, a sam wypiek smakuje tak, że palce lizać! Miękki i wilgotny placek marchewkowy będzie doskonałym deserem do kawy. Serwuj ciasto marchewkowe tak, jak lubisz najbardziej - posypane cukrem pudrem, z marmoladą lub śmietanowym kremem. 

Składniki

  • 4 marchewki

  • Czubata szklanka mąki

  • 10 dag margaryny KASI

  • 2 jajka

  • 2/3 szklanki brązowego cukru

  • Łyżeczka cukru waniliowego

  • Łyżeczka cynamonu,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • 6 suszonych moreli

  • Szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę KASIĘ stop i przestudź.

  • Jajka zmiksuj z brązowym cukrem.

  • Morele sparz, osącz, drobno posiekaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij, jeżeli mają dużo soku, i dodaj do masy jajecznej wraz z ostudzoną KASIĄ, sokiem pomarańczowym, mąką i pokrojonymi morelami.

  • Wsyp szczyptę soli, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa.

  • Wyłóż masę do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piecz 35–40 minut w temperaturze 175°C.

Ocena: 5