Spaghetti w pomidorowym sosie w 5 minut z piekarnika bez gotowania makaronu
2021-08-23
łatwy
15 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
To najłatwiejsze i najpyszniejsze spaghetti jakie kiedykolwiek wymyślono. Nie potrzeba gotować makaronu, wszystko za nas zrobi piekarnik. Wystarczy 5 minut, aby włożyć składniki do naczynia, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać około 50 minut na efekty. Zadziwiająco prosty i absolutnie przepyszny pomysł na długie nitki makaronu w aromatycznym sosie pomidorowym.
Przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając kawałki surowej piersi kurczaka, klopsiki z mięsa mielonego, więcej warzyw. Tutaj wszystko jest dozwolone jeśli zachowacie proporcje suchego makaronu i płynu!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu typu spaghetti
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 1 papryka, pokrojona w paseczki
- 1 łyżka mieszanki włoskich ziół
- 1 łyżeczka soli
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki przecieru z pomidorów
- liście świeżej bazylii
- 1 szklanka startej mozzarelli
- 4 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchy i surowy makaron ułożyć na dnie prostokątnego naczynia do zapiekania.
- Polać oliwą, posypać czosnkiem i cebulą.
- Na wierzch rzucić pokrojoną na paseczki paprykę. Posypać ziołami i solą. Wszystko razem wymieszać, starając się nie połamać makaronu.
- Na makaron wyrzucić z puszki krojone pomidory. Wlać 3 szklanki wody oraz 2 szklanki przecieru pomidorowego. Posypać pokrojonymi liśćmi bazylii oraz startą mozzarellą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 45-55 minut.
- Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?