Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę kokosową

2023-02-13 10:13

Mąka kokosowa jest doskonałym zamiennikiem mąki zbożowej, ponieważ zawiera nawet dziesięć razy więcej błonnika, który jest niezastąpiony w profilaktyce antynowotworowej, cukrzycy i chorób mięśnia sercowego. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne właściwości posiada mąka kokosowa, jakie ma zastosowania w kuchni i jak ją przygotować.

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie w kuchni
Autor: Shutterstock Mąkę kokosową zalicza się do produktów określanych mianem Super Food.

Spis treści

  1. Mąka kokosowa - czym jest
  2. Zdrowotne właściwości mąki kokosowej
  3. Mąka kokosowa – indeks glikemiczny
  4. Błonnik – największe dobrodziejstwo mąki kokosowej
  5. Jak włączyć mąkę kokosową do codziennej diety?
  6. Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni
  7. Przelicznik mąki kokosowej
  8. Jak zrobić mąkę kokosową?
  9. Przepis na mąkę kokosową
  10. Jak przechowywać mąkę kokosową?
  11. Mąka kokosowa – przepis krok po kroku

Mąka kokosowa - czym jest

Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Mąka z kokosa charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa. Z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki, uwzględniając jej specyficzne wymagania. Największą produkcją i eksportem mąki kokosowej mogą poszczycić się Filipiny.

Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu. Dlatego poleca się jej stosowanie osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę. Zawiera tłuszcze nasycone działające przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i wspomagające metabolizm, dlatego poleca się jej stosowanie podczas diet odchudzających. Jest bogata w białko, którego jest więcej niż w mące pszennej.

Ile kalorii ma mąka kokosowa? 100 g tego niezwykłego produktu dostarcza 443 kcal.

Gdzie kupić mąkę kokosową? Mąkę kokosową dobrej jakości oferują sklepy specjalizujące się w sprzedaży zdrowej żywości. Produkt można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Od kiedy mąka kokosowa jest coraz bardziej popularna, dostępna jest w znanych dyskontach, czyli w Lidlu, Biedronce czy Kauflandzie.

Ile kosztuje mąka kokosowa? Jeszcze nie tak dawno ceny mąki kokosowej mogły przyprawić o zawrót głowy, jednak z czasem zaczęły spadać. Dziś opakowanie mąki kokosowej o wadze 1 kg to wydatek na poziomie 10 zł.

Zdrowotne właściwości mąki kokosowej

  • oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie
  • reguluje poziom cukru i insuliny we krwi
  • reguluje poziomu cholesterolu we krwi
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • przyspiesza metabolizm
  • zmniejsza ryzyko chorób krążenia

Mąka kokosowa – indeks glikemiczny

Czy cukrzyk może jeść mąkę kokosową? Oczywiście, że tak. Diabetycy powinni włączyć mąkę kokosową do swoje diety, ponieważ jej indeks glikemiczny jest niski i wynosi 35. Mąką kokosowa zawiera małą ilość węglowodanów, dużo kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dodając mąkę z kokosa do innych potraw, ich ładunek glikemiczny będzie niższy.

Błonnik – największe dobrodziejstwo mąki kokosowej

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli grupa substancji, która pochodzi ze ścian komórkowych produktów roślinnych. Nie jest on wchłaniany, ani przyswajany przez ludzki organizm, ale posiada liczne właściwości pomagające uniknąć problemów trawiennych i zaparć. Błonnik oczyszcza przewód pokarmowy z ubocznych produktów przemiany materii, co zapobiega powstawaniu komórek rakowych i ułatwia trawienie.

Dorosły człowiek powinien zjadać 20-35 g błonnika dziennie. Niestety, przeciętny wskaźnik dziennego spożycia błonnika przez mieszkańców Zachodu wynosi zaledwie 10-14 g. Rozwiązaniem problemów z niedoborem błonnika w codziennej diecie może być włączenie do jadłospisu mąki kokosowej, która zawiera dziesięć razy więcej tej drogocennej substancji niż mąka pszenna.

Według badań opublikowanych w magazynie „Innovative Food Science & Emerging Technologies”, codzienne zjadanie mąki kokosowej w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę oraz choroby mięśnia sercowego. Jak dowiedli naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia na Filipinach, dzieje się to za sprawą spożywanego w odpowiednich ilościach błonnika – około 40 g na 100 g mąki kokosowej.

Jak włączyć mąkę kokosową do codziennej diety?

Nie należy od razu przestawiać się na korzystanie tylko z mąki kokosowej, ponieważ łączy się ona z tradycyjnymi produktami w zupełnie innych proporcjach. Warto również pamiętać, że natychmiastowe wyłączenie z diety jednego z podstawowych produktów może wywołać w organizmie szok i dolegliwości zdrowotne.

Swoją przygodę z mąką kokosową warto zacząć od dodawania 1-2 łyżek do wypieków, naleśników czy zup. Ta niewielka ilość wystarczy, aby znacząco zwiększyć ilość błonnika wchłanianego przez organizm.

Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni

Mąkę kokosową można używać tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Zaleca się również zjadanie jej na surowo jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych. W książkach kucharskich i Internecie można znaleźć wiele przepisów, które zostały przygotowane specjalnie pod ten szczególny rodzaj mąki. W tym artykule dowiecie się, jak zrobić pyszne dania i słodkie przekąski z mąki kokosowej.

Mąka kokosowa łączy się z innymi produktami w zupełnie innych proporcjach niż tradycyjne mąki zbożowe. Poniżej podajemy krótki przelicznik, który pomoże ustalić proporcje dań przygotowywanych z dodatkiem mąki kokosowej.

Przelicznik mąki kokosowej

  • Odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej.
  • Do wypieków z 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego połączona z 3 łyżkami wody to zamiennik 1 jajka. Oprócz jajek można dodać również syrop klonowy i miód.
  • Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu. Jeżeli do naleśników z mąki pszennej dodaje się szklankę mleka, to do naleśników z mąki kokosowej należy dodać 2 szklanki.
  • Wypieków z mąki kokosowej się nie ugniata. Ważne jest, aby rozbić wszystkie grudki.
  • Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
  • Jeżeli do ciasta doda się jednego banana lub sok z jabłek, stanie się ono mniej suche.

Jak zrobić mąkę kokosową?

Czy można samemu zrobić mąkę kokosową? Oczywiście, że tak. Po przygotowaniu domowego mleka kokosowego pozostałe wiórki należy bardzo mocno odcisną i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i suszy około 90 minut. Od czasu do czasu dobrze jet zajrzeć do piekarnika i sprawdzić, czy wiórki kokosowe się nie przypalają. Można je też przemieszać. Po ostudzeniu wiórki należy przesypać do młynka lub blendera i dokładnie zmielić. Gotową mąkę kokosową trzeba przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.

Przepis na mąkę kokosową

  • Przygotowanie mąki kokosowej w domu jest bardzo proste. Wystarczy mieć pod ręką dobry przepis, właśnie taki jak ten.
  • Mąkę kokosową najlepiej zrobić przy okazji przyrządzania domowego mleka kokosowego. W ten sposób pozostałe po mleku wiórki koksowe nie zmarnują się.
  • Na liście składników znajdują się tylko dwa produkty. Są to wiórki kokosowe i woda.

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa o wiele szybciej wchłania wilgoć niż inne rodzaje, dlatego aby uchronić ją od zepsucia, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w suchym i ciemnym miejscu.

Mąka kokosowa – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 6 szklanek wody
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

1. Wiórki kokosowe przesypać do miski i zalać 5 szklankami wody. Odstawić na noc.

2. Następnego dnia namoczone wiórki kokosowe i wodę przelać do garnka i podgrzać. Przelać do blendera i dokładnie zmiksować.

3. Powstały płyn przelać przez drobne sitko. Mleko przelać do butelki, a wiórki mocno odcisnąć.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej wiórki kokosowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i piec około 90 minut. Co jakiś czas przemieszać i sprawdzić, czy się nie przypalają.

5. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić w blenerze lub młynku. Przesypać do słoika lub pojemnika.

Jak mąka do czego?