Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić?
2021-03-29
średni
30 min
4
Lody sorbetowe są przepyszne, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość owoców. Podajemy dobry przepis na sorbet jagodowy na patyku. Sprawdź, jak go przygotować
SKŁADNIKI
- 600 g jagód
- 200 g cukru
- 300 ml wody
- 50 ml likieru porzeczkowego
- białko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
- W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
- Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
- Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać.
- Tak przygotowany sorbet przełożyć do foremek do lodów na patyku.
- Całość włożyć do zamrażarki na kilka godzin.