Dlaczego zimą warto jeść lody?

Dlaczego zimą warto jeść lody?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Lekarze uważają, że lepiej jeść lody zimą niż latem.

Bardzo często lekarze zaskakują nas swoimi informacjami. Jednym z takich przypadków jest polecanie jedzenia lodów zimą, a nie latem. Czemu lekarze uważają, że lepiej jeść lody w mrozy niż podczas upałów? Na co pomaga zimowe jedzenie mrożonych słodyczy?

Lody - zima

Głównym argumentem, podawanym przez lekarzy na potwierdzenie tezy, że lody nie są tak szkodliwe zimą jak latem, jest zmiana temperatury. Otóż człowiek latem wdycha ciepłe powietrze, a jego organizm - w tym gardło - jest rozgrzane. Naturalne jest to, że chce się wówczas schłodzić. Jednak wtedy niesie to za sobą fatalne skutki. Po zimnym lodzie nasze wcześniej rozgrzane, a teraz gwałtownie schłodzone gardło narażone jest znowu na kontakt z gorącym powietrzem i przeziębienie gotowe. Zimą nie ma takiego zagrożenia. Lody mogą okazać się ciekawą alternatywą dla ciepłych przekąsek.

Lody - choroba

Podobne zadziwiające, ale bardzo skuteczne jest zalecenie lekarzy, zachęcających do jedzenia lodów podczas choroby. Jeżeli mamy obrzęk gardła to zjedzenie loda - powolne i ostrożne - może tylko złagodzić opuchliznę i pomóc uśmierzyć ból. Na dodatek zaszkodzi wirusom lub bakteriom atakującym nasze gardło - zarówno jedne, jak i drugie do szkodliwego dla nas rozwoju i rozmnażania się potrzebują ciepła. Chłodzenie lodami bardzo im nie służy i skraca przez to czas trwania choroby!