Indyk po meksykańsku - przepyszne połącznie mięsa i czkolady

2021-03-29
Indyk po meksykańsku
Autor: Shutterstock Danie z kuchni meksykańskiej.
łatwy
30 min
4

Indyk po meksykańsku to tradycyjne danie z egzotycznym akcentem. Aromatyczne i rozgrzewające przyprawy z pewnością pozwolą poczuć klimat Meksyku. Sprawdź jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1 kg indyka
  • papryczka chili
  • szklanka rosołu z kury
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 2 łyżki migdałów
  • łyżka rodzynek
  • łyżka nasion sezamu
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka zmielonych goździków
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kolendry
  • łyżka anyżku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości.
  • Chili oczyść z nasion, umyj i pokrój na kawałki. Zalej 1/2 szklanki wrzącego rosołu i odstaw na 30 minut.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  • Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę.
  • Migdały sparz, obierz i zmiel w młynku.
  • Rodzynki umyj i osącz.
  • Cebulę, czosnek, rodzynki, połowę nasion sezamu, pomidora, bułkę tartą i przyprawy włóż do schłodzonego rosołu z chili i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło i gotuj sos na małym ogniu 5 minut, stale mieszając.
  • Wlej resztę rosołu i włóż czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia.
  • Indyka wyjmij z wywaru i podziel na porcje. Zrumień na oliwie i włóż do czekoladowego sosu. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20 minut. Przewróć kilka razy, aby mięso "przeszło" sosem.
  • Wyłóż indyka na półmisek, polej sosem i posyp resztą sezamu. Podawaj z ryżem na sypko.