Kompot z węgierek do słoików - przepis na maminy kompot śliwkowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Węgierki to jedne z ulubionych śliwek Polaków. Wykorzystujemy je do przygotowania knedli, powideł, dżemów, sosów, a także prostego kompotu w słoikach. Wystarczą owoce, cukier i woda – tylko tyle, by uzyskać pyszny i zdrowy napój. Jeśli chcecie nadać mu dodatkowego aromatu, warto sięgnąć po przyprawy. My polecamy goździki.
Kompot z węgierek to naturalny i zdrowy napój, który dostarcza cennych witamin, takich jak A, C i K, oraz minerałów, takich jak potas, żelazo i magnez. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, a naturalne antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu.
Jego przyjemnie słodki, a zarazem lekko kwaskowy smak idealnie orzeźwia, czyniąc go doskonałym dodatkiem do posiłków. Kompot jest również świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych śliwek i ich smak można zamknąć w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Kompot do obiadu i na zimę - 11 propozycji na kompoty jak u babci
SKŁADNIKI
- 3 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- 1,5 litra wody
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.
- Z wody i cukru zagotować syrop.
- Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.
- Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.