Kompot z węgierek do słoików - przepis na maminy kompot śliwkowy

2024-09-11
Kompot z węgierek do słoików
Autor: Shutterstock Śliwki węgierki idealnie nadają się na przetwory.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Węgierki to jedne z ulubionych śliwek Polaków. Wykorzystujemy je do przygotowania knedli, powideł, dżemów, sosów, a także prostego kompotu w słoikach. Wystarczą owoce, cukier i woda – tylko tyle, by uzyskać pyszny i zdrowy napój. Jeśli chcecie nadać mu dodatkowego aromatu, warto sięgnąć po przyprawy. My polecamy goździki.

Kompot z węgierek to naturalny i zdrowy napój, który dostarcza cennych witamin, takich jak A, C i K, oraz minerałów, takich jak potas, żelazo i magnez. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, a naturalne antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu.

Jego przyjemnie słodki, a zarazem lekko kwaskowy smak idealnie orzeźwia, czyniąc go doskonałym dodatkiem do posiłków. Kompot jest również świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych śliwek i ich smak można zamknąć w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Kompot do obiadu i na zimę - 11 propozycji na kompoty jak u babci

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 litra wody
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.
  • Z wody i cukru zagotować syrop.
  • Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.
  • Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.
Metody pasteryzacji przetworów
Redakcja
więcej