Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem

Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kluski włoskie zapiekane z parmezanem to pomysł na obiad lub pyszną przekąskę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kiedy nie ma się ochoty na mięso, można sięgnąć po danie warzywne lub domowe kluseczki. Razem też będą dobrze smakowały. Proponujemy więc włoskie kluski z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną dodać mąkę, jajko oraz przyprawy i szybko zagnieść ciasto.

  • Do ciasta można dodać drobno posiekane zioła: bazylię, natkę i szczypiorek.

  • W międzyczasie nastawić osoloną wodę w rondlu, aby się zagotowała.

  • Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do wrzącej wody gotować aż wypłyną.

  • Ugotowane kluski zahartować pod zimną wodą.

  • Gdy odciekną, ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej masłem, posypać parmezanem i zapiec.

  • Można podać same lub z sosem pomidorowym.

Ocena: 5