Chrupiący kurczak do pary z aromatycznym makaronem. To danie dla całej rodziny

Chrupiący kurczak do pary z aromatycznym makaronem. To danie dla całej rodziny
Autor: Shutterstock.com Chrupiący kurczak do pary z aromatycznym makaronem. To danie dla całej rodziny
łatwy
10 min
4

Prosty, szybki i kremowy. Makaron z kurczakiem i parmezanem to świetny sposób na ciekawy obiad dla całej rodziny. Nieskomplikowany w przygotowaniu, a za to smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym posiłkiem.

Szybki obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Prosty, szybki i niezwykle kremowy. Ten makaron z kurczakiem i parmezanem to danie, które łączy w sobie różne smaki, tworząc jeden, idealny posiłek. Chrupiący panierowany kurczak do pary z kremowym i delikatnym makaronem świetnie sprawdzi się na najróżniejsze okazje.

Przygotowanie tego dania nie jest trudne i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by przygotować ten smakowity posiłek. Charakteru dodaje mu również dodatek parmezanu, który świetnie współgra zarówno z chrupiącym kurczakiem, jak i makaronem.

Ten posiłek jest szybki, prosty i pełen smaku. Świetnie sprawdzi się niezależnie od pory dnia. Jeśli więc szukamy przepisu na szybki obiad w tygodniu lub mamy ochotę na coś ciekawego w weekend - to danie to wybór idealny.

Możemy je również łatwo modyfikować. Jeśli lubimy ser, bez problemu możemy dodać również mozzarellę na wierzch naszego makaronu. Jeśli chcemy, by całość poszła jeszcze szybciej, możemy użyć również gotowych kotletów dostępnych w różnych supermarketach.

SKŁADNIKI

  • 400 g kurczaka
  • 120 g bułki tartej 
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 400 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 120 g parmezanu tartego
  • garść świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka kroimy w paski.
  • Doprawiamy go solą i pieprzem.
  • W jednej misce mieszamy jajko i mleko, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
  • Panierujemy kotlety mocząc je najpierw w mlecznej mieszance, a następnie obtaczając w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą gotowe.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W garnku zagotujemy osoloną wodę.
  • Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni dosmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy passatę pomidorową i sól.
  • Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
  • Dodajemy połowę parmezanu i dokładnie mieszamy.
  • Posypujemy całość pozostałym parmezanem i kurczakiem.
  • Pieczemy około 10 minut.
  • Podajemy z posiekaną bazylią
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej