Świąteczny keks - pochodzenie, właściwości odżywcze, przepis

Świąteczny keks - pochodzenie, właściwości odżywcze, przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świąteczny  keks - doskonałe ciasto proste do przygotowania, na dodatek najlepiej smakuje po kilku dniach od upieczenia.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks, obficie wypełniony bakaliami, to ciasto idealne na święta - zwłaszcza Boże Narodzenie, ale też Wielkanoc. Dobrze przygotowany keks możemy przechowywać nawet kilka tygodni, a ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Podajemy prosty, sprawdzony przepis na świąteczny keks.

Zobacz także inne przepisy na keks:

Jak zrobić keks angielski z rumem

Keks pomarańczowy z bakaliami

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Składniki

  • 5 jaj

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 kostka masła

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • tłuszcz do formy

  • szczypta soli

  • bakalie, po 50 g: rodzynek, daktyli, kandyzowanych owoców, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakalie moczyć przez 30 minut we wrzątku. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Żółtka oddzielić od białek i z cukrem utrzeć na puszysta masę.

  • Dodać miękkie masło i dalej ucierać.

  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do żółtek utartych z cukrem i masłem. Wszystko połączyć.

  • Dodać bakalie i pianę z białek i delikatnie wymieszać.

  • Piec 45-50 minut w temperaturze 180ºC.

  • Ciasto odstawić na jeden dzień.

  • Można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Keks to nic innego jak biszkopt tłuszczowy z dużą ilością bakalii, najczęściej przygotowywany w podłużnej blaszce i polewany czekoladą lub lukrem. Ciasto można przechowywać nawet kilka tygodni. 

Ojczyzną keksu jest Anglia. Specjalnie przygotowywany z dużym wyprzedzeniem keks jest odświętnym ciastem na angielskie Boże Narodzenie.

Keks przygotowywały już nasze bacie i miały o tyle utrudnione zadanie, że wówczas nie było dostępnej tak dużej ilości różnorodnych bakalii. Dlatego same suszyły i kandyzowały owoce czy prażyły orzechy.

Kawałek keksu, np. plaster, waży około 55 g i zawiera 207 kcal. To kaloryczne ciasto dostarcza przede wszystkim cukrów. Osoby nietolerujące cukru oraz osoby z nietolerancją glutenu powinny ograniczyć jego spożycie. 

 

Ocena: 5