Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis

2021-03-29
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Wyśmienity smak karpia pieczonego pod śmietaną uświetni każde rodzinne spotkanie. 
łatwy
60 min
4

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Zobacz także Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z karpia
  • dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze)
  • dwie średnie cebule
  • czubata łyżka masła
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka 30% kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości.
  • Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.
  • Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie.
  • W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika karpia posypujemy pietruszką.
Redakcja
więcej