Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]
2021-03-29

łatwy
30 min
4
W najbliższa sobotę i niedzielę plenerowe studio "Lata z Radiem" zawita do Stalowej Woli w kolejnej odsłonie "Lato z radiem Festiwal". Oprócz uczty muzycznej uczestnicy imprezy na stalowowolskich Błoniach mogą liczyć na ucztę dla podniebienia. O wybór regionalnych i nie tylko smakołyków zadbają okoliczni producenci i gospodynie. My proponujemy przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzeczyckiej w gminie Radomyśl nad Sanem na świeżą kapustę zasmażaną.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty świeżej
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek zielonego kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 szklanka barszczu białego żytniego
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 15 dag słoniny
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać, zagotować i odcedzić.
- Do kapusty dodać posiekany koper, pietruszkę i szczypior oraz startą na tarce marchew.
- Zalać barszczem, śmietaną i wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości.
- W tym samym czasie pokrojoną słoninę i cebulę w kostkę podsmażyć a następnie dodać do kapusty.
- Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę na zasmażkę, którą zagęszczamy kapustę.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.