Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem
2021-11-15
łatwy
18 min
4
Młoda kapusta duszona z jabłkami lub rabarbarem i z boczkiem to uniwersalny dodatek do drugich dań, zarówno mięsnych, jak i rybnych.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 2 duże winne jabłka lub 2 spore łodygi rabarbaru
- sól
- cukier
- 4-5 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty zdjąć pierwsze listki, resztę poszatkować, posolić i zostawić na 15 minut.
- W garnku zagotować 2-3 szkl. wody, włożyć kapustę (razem z sokiem), przyprawić i gotować bez przykrywania ok. 30 min.
- Włożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka i dusić jeszcze 10 minut. (Jeśli stosujemy rabarbar trzeba go obrać, odciąć końcówki i pokroić drobno.
- Boczek pokroić, zesmażyć na patelni, dodać na koniec gotowania, a z mąki na wytopionym tłuszczu zrobić zasmażkę. Dodać ją do kapusty, chwilę jeszcze gotować.