Domowa ricotta: jak zrobić w domu słynny włoski serek?

Domowa ricotta: jak zrobić w domu słynny włoski serek?
Autor: Shutterstock.com Domowa ricotta: jak zrobić w domu słynny włoski serek?
łatwy
20 min
4

Pyszna domowa ricotta, delikatny włoski serek z białek serwatkowych, to doskonały przepis dla poszukiwaczy nowych smaków. Ricottę można przygotowywać z dodatkami. Najsmaczniejsza jest z rukolą, ale można dodać koperek lub szczypiorek. Ricotta ze świeżymi ziołami ma krótszą trwałość, niż serek bez dodatków. 

 

Polecamy również przepis na Placuszki z serkiem ricotta bez jajek

SKŁADNIKI

  • około 6 litrów serwatki powstałej po wyrobie sera
  • 1 litr pełnego mleka (wg uznania) dla lepszej wydajności
  • około 50 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serwatkę i mleko wlać do jednego garnka. Podgrzać do temp. 93°C
  • Odstawić z ognia i mieszając, powoli wlać ocet lub sok. Na powierzchni powinny pojawić się drobne kawałki białka.
  • Delikatnie przelać całość na formę lub durszlak wyłożony chustą serowarską lub do chusty typu klinek i zawiesić lub pozostawić w formie do odsączenia na kilka godzin.
  • Kiedy serwatka przestanie odciekać z sera, delikatnie go wykładamy na gęste sito wyłożone gazą lub do specjalnych foremek.
  • Opcjonalnie można dodać soli do smaku, zioła i śmietanę, wymieszać i uformować np. w formie dla osiągnięcia pożądanego kształtu, schłodzić.
  • Po kilku godzinach ser jest gotowy.
  • Ser można przechowywać w lodówce, pod przykryciem do tygodnia.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej