Antipasti: co to jest? Przepisy na klasyczne włoskie przystawki
W kuchni włoskiej ważne miejsce zajmują przystawki, czyli antipasti. Sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta to jedne z wielu przystawek, od których Włosi zaczynają biesiadowanie. Podajemy przepisy na kultowe włoskie antipasti!
Spis treści
Antipasti to nic innego jak przystawki podawane przed głównym posiłkiem we Włoszech. Przystawki podawane są w małych porcjach. W skład antipasti wchodzą zazwyczaj pomidory suszone, mozzarella, pomidorki koktajlowe, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami, szynka parmeńska (prosciutto).
Najbardziej znane włoskie antipasti to:
Insalata caprese - sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii.
Carpaccio - przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli.
Bruschetty - grzanki z różnym farszem: pomidorami koktajlowymi i mozzarellą, tuńczykiem, oliwkami.
Oliwki w ziołach - przygotowane na bazie oliwek i różnych ziół: bazylii, oregano, tymianku.
Prosciutto con melone - kawałki melona owinięte szynką parmeńską, czyli prosciutto.
Przepis na bruschettę
4 połówki ciabatty
garść pomidorów koktajlowych
pęczek bazylii
1 opakowanie mozzarelli buffalo
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól i pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Pomidorki kroimy na cztery części. Mozzarellę kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.
Wszystko mieszamy, dodajemy porwaną bazylię, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.
Pieczywo opiekamy, ciepłe smarujemy połówką czosnku.
Na wierzch układamy pomidory z mozzarellą.
Przepis na carpaccio
300 g polędwicy wołowej
parmezan w kawałku
sos:
2 łyżki słodkiej śmietany
2 czubate łyżki majonezu (najlepiej przygotowanego samemu)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu worcester
kilka kropli tabasco
Sposób przygotowania:
Polędwicę owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika.
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Kiedy mięso stężeje, kroimy na cieniutkie plastry.
Rozkładamy na półmisku, smarujemy sosem i posypujemy pieprzem.
Parmezan ścieramy na płatki. Posypujemy mięso parmezanem i rukolą.
Przepis na oliwki w ziołach
garść zielonych oliwek
garść czarnych oliwek
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
pół pęczka bazylii, tymianku, oregano lub 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Czosnek i zioła siekamy. Oliwki wkładamy do słoika, dodajemy zioła, oliwę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane oliwki wkładamy do lodówki na przynajmniej jeden dzień.