Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń [WIDEO]

Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wołowina duszona w winie smakuje wybornie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowina duszona w winie to pomysł na świetną pieczeń wołową, doskonałą na przykład na świąteczny obiad. Wołowe mięso zyskuje na dodatku wina - co już dawno odkryli  Francuzi.

 

Składniki

  • 800 g wołowiny

  • cebula

  • marchewka

  • łodyga selera naciowego

  • 1/2 szklanki, półwytwanego czerwonego wina

  • 2 ząbki czosnku

  • listek laurowy

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki masła, oleju, oliwy do smażenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do kamiennego garnka. Dodać wino, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu.

  • Wołowinę umyć, osuszyć, włożyć do marynaty na około 4 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką.

  • Masło lub olej rozgrzać w rondlu. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać marynatę wraz ze wszystkimi warzywami. Posolić do smaku.

  • Dusić pod przykryciem przez 40 minut, często obracając mięso. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.

  • Miękkie mięso wyjąć, osączyć. Z sosu wyjąć listek laurowy, sos odparować.

  • Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Polać sosem z jarzynami, podawać z podsmażonymi ziemniakami, sałatką lub surówką z sezonowych warzyw.

Ocena: 0