Stifado - jak przygotować grecki gulasz wołowy?
2021-03-27
średni
90 min
4
Gulasz stifado to jedna z potraw charakterystycznych dla greckiej kuchni. Niby nic niezwykłego – ot, wołowy gulasz, ale dodatek cynamonu i cebuli nadaje mu interesujący, słodkawy smak. Sporo składników, czasu też potrzeba dość dużo, ale jeśli tęsknicie za klimatem greckich wakacji, warto.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wołowe kroimy w gruba kostkę i smażymy do zarumienienia.
- Kiedy powierzchnia kostek się zetnie i zbrązowieje, wołowinę przerzucamy do naczynia żaroodpornego.
- Pomidory przesmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa razem z czosnkiem i przyprawami.
- Wszystko zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone na małym ogniu drobne cebulki.
- Przykrywamy i wkładamy do pieca na 60 minut.