Pomidorowe curry. Dietetyczne i aromatyczne danie, idealne na wieczór

Pomidorowe curry

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Danie doprawiaj do smaku zawsze pod koniec gotowania. Wtedy smak przypraw nie wygotuje się.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dania z pomidorów cieszą się niesłabnącą popularnością. Pomidorowe curry to propozycja dla dbających o linię. Przygotowuje się je szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Składniki

  • 3/4 kg małych pomidorów

  • 1 duża cebula

  • 1 średnia cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła 150 g mrożonego groszku

  • pół filiżanki natki z pietruszki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1/3 łyżeczki chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  • Cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  • Groszek ugotuj oddzielnie w małej ilości wody.

  • Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodaj pokrojone na pół pomidory i cukinię. Duś na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając co kilka chwil.

  • Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj groszek i natkę, gotuj kolejnych kilka minut. Zestaw curry z ognia, dopraw do smaku solą, kurkumą, chili i cukrem. Zamiast przypraw do gotujących się warzyw możesz dodać gotową pastę curry (1-2 stołowe łyżki)

  • Podawaj z ryżem.

 

Ocena: 5