Polędwiczki wieprzowe duszone z bambusem i grzybami mun

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe duszone z bambusem i grzybami mun
Autor: thinkstockphotos.com Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują w wersji inspirowanej kuchnią chińską
średni
35 min
4

Polędwiczki wieprzowe duszone z bambusem i grzybami mun to alternatywa dla tradycyjnie podawanych polędwiczek. Pyszne i aromatyczne, doskonale smakują z ryżem lub makaronem sojowym.

SKŁADNIKI

  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • 50 g grzybów mun
  • ½ puszki pędów bambusa
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 plastry ananasa
  • ½ opakowania kiełków fasoli
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka skrobi
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • przyprawa do potraw kuchni chińskiej
  • pieprz czarny mielony, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz przyprawą do dań kuchni chińskiej, obsmaż w rondlu.
  • Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki, pędy bambusa i fasoli, kawałki ananasa, obgotowane grzyby mun.
  • Wlej sos sojowy, olej sezamowy, dodaj ponownie łyżkę przyprawy do dań kuchni chińskiej, podlej wodą i duś kilkanaście minut.
  • Pod koniec lekko zagęść skrobią, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.