Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!

2021-03-29
Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!
Autor: thinkstockphotos.com Gulasz szegedyński rozgrzeje i doda energii w pochmurny dzień. To zdrowe i  smaczne danie na jesień i zimę - na dodatek bardzo łatwe do przygotowania.
łatwy
25 min
4

Gulasz szegedyński  to super pomysł na wykorzystanie mięsa z łopatki wieprzowej i swojskiej kiszonej kapusty. To gulasz, w którym delikatna soczysta łopatka doskonale komponuje się z kwaskową kapustą kiszoną oraz aromatyczną papryką i cebulą. Gulasz szegedyński idealnie smakuje z kleksem kwaśniej śmietany, z dodatkiem ziemniaków lub klusek.

SKŁADNIKI

  • 80 dag  łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 60-80 dag kapusty kiszonej
  • 2 łyżki smalcu, oleju lub klarowanego masła
  • 0,7 litra bulionu
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. kwaśna śmietana do  podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, cebulę w półplasterki.
  • Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
  • W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (naczynie powinno mieć pokrywkę) rozgrzać tłuszcz i lekko zrumienić na nim cebulę.
  • Dodać mięso i także lekko zrumienić
  • Dodać przyprawy i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest  mocno kwaśna, lekko ją przepłukać)
  • Zalać bulionem, przykryć i wstawić naczynie do piekarnika.
  • Dusić gulasz w piekarniku  45 minut do  godziny. Po  25 minutach  zajrzeć, zamieszać i sprawdzić twardość mięsa.
  • Pod koniec duszenia sprawdzić smak gulaszu i ewentualnie go dosolić (odradzamy wcześniejsze robienie tego ponieważ zarówno bulion, jak i kapusta bywają słone).
  • Podawać z kleksem kwaśnej śmietany  - z knedlami, kluskami lub pieczywem.