Duszona fasola z kiełbasą w pomidorach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Duszona fasola z kiełbasą w pomidorach to sycące danie jednogarnkowe. Łatwe w przygotowaniu i niedrogie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej, śląskiej lub toruńskiej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 puszki białej fasoli drobnej
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić drobno. Pomidory pokroić na ósemki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę i obsmażyć. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia.
- Dodać pokrojone pomidory i smażyć 1-3 minuty.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać odcedzoną fasolę i dusić jeszcze 5 minut.
- Podawać od razu.