Co zrobić z cielęciny? Cielęcina w sosie jabłkowym - przepis

2021-03-29
jak-przyrzadzac-dania-gotowane-i-duszone-z-cieleciny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cielęcina to mięso delikatniejsze w smaku niż wołowina i łatwiejsze w przygotowaniu
łatwy
30 min
4

Zastanawiasz się, co zrobić z cielęciny? Możliwości jest naprawdę wiele! Cielęcina w sosie jabłkowym to smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie w sam raz na chłodniejsze dni. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy przepis na cielęcinę.

SKŁADNIKI

  • 80 dag mięsa z kością (mostek, kark, łopatka)
  • 20 dag kwaśnych jabłek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy będzie prawie miękkie, dodać poszatkowane jabłka i je rozgotować. Wyjąć mięso.
  • Wywar zmiksować. Dodać do niego zasmażkę z mąki i masła, zagotować, dodać śmietanę, osolić.
  • Do sosu włożyć obraną z kości i pokrojoną w grubą kostkę cielęcinę. Mocno zagrzać przed podaniem. Podawać np. z ziemniakami z wody.