Cielęcina z borowikami: przepis na wykwintne danie

2021-03-29
Cielęcina z borowikami: przepis na wykwintne danie
Autor: Shutterstock Delikatny smak mięsa cielęcego doskonale komponuje się z borowikami.
łatwy
40 min
4

Cielęcina z borowikami - ta nazwa brzmi nieźle, a jak smakuje! Do tego to naprawdę łatwe do przygotowania danie - polecamy cielęcinę z borowikami  na pyszny niedzielny obiad.

SKŁADNIKI

  • 50 dag cielęciny bez kości,
  • 30 dag borowików,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, osączyć i pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu, stale mieszając.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć razem z mięsem.
  • Przecier pomidorowy rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem 25 minut na małym ogniu.
  • Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Dodać do duszącego się mięsa.
  • Przed końcem duszenia oprószyć potrawę mąką oraz przyprawić solą i pieprzem.
  • Dusić jeszcze kilka minut, stale mieszając. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!