Rolada ziemniaczana z farszem z grzybów: przepis na super danie!
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Rolada ziemniaczana z grzybowym farszem to danie idealne na jesień. Niedrogie, łatwe do przygotowania i niesłychanie efektowne - nadaje się na uroczysty obiad. Danie to pokochają też wegetarianie - smakuje wybornie także z warzywnym farszem!
Roladę ziemniaczaną można nadziewać farszem z warzyw, kapusty kiszonej, mielonego mięsa, szpinaku z serem feta. Warto tylko pamiętać o dobrym odparowaniu farszu, który powinien być dość suchy - inaczej rozmoczy delikatne ciasto ziemniaczane.
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków
- kilka łyżek maki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 600 g grzybów (w sezonie mogą to być grzyby leśne, zimą pieczarki - np. bardziej aromatyczne portobello)
- tłuszcz do smażenia
- 200 g kiełbasy drobiowej (w wersji wegetariańskiej może to być biały ser, warzywa)
- 10 plastrów miękkiego sera (opcjonalnie)
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Po odcedzeniu ubić na gładką masę.
- Ziemniaki podzielić w naczyniu na 4 równe części, jedną część wyjąć i rozłożyć po pozostałych 3, na to miejsce wsypać mąkę i wyrównać. Dodać jajko i wyrobić ciasto ziemniaczane.
- Z ciasta uformować prostokąt na papierze do pieczenia.
- Kiełbasę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu z pokrojonymi grzybami. Odparować nadmiar płynu. Pozostawić do wystygnięcia.
- Farsz wyłożyć na ciasto ziemniaczane. Zwinąć w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
- Roladę piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Pod koniec pieczenia można na niej położyć plastry sera.
- Podawać na gorąco lub zimno. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym lub pomidorowym.