Rolada ziemniaczana z farszem z grzybów: przepis na super danie!

2021-03-29
Rolada ziemniaczana z farszem z grzybów: przepis na super danie!
Autor: Shutterstock Rolada ziemniaczana doskonale smakuje z farszem z grzybów leśnych, na przykład z kurek!
łatwy
50 min
4

Rolada ziemniaczana z grzybowym farszem to danie idealne na jesień. Niedrogie, łatwe do przygotowania i niesłychanie efektowne - nadaje się na uroczysty obiad. Danie to pokochają też wegetarianie - smakuje wybornie także z warzywnym farszem!

Roladę ziemniaczaną można nadziewać farszem z warzyw, kapusty kiszonej, mielonego mięsa, szpinaku z serem feta. Warto tylko pamiętać o dobrym odparowaniu farszu, który powinien być dość suchy - inaczej  rozmoczy  delikatne ciasto ziemniaczane.

SKŁADNIKI

  • 10 ziemniaków
  • kilka łyżek maki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 600 g grzybów (w sezonie mogą to być grzyby leśne, zimą pieczarki - np. bardziej aromatyczne portobello)
  • tłuszcz do smażenia
  • 200 g kiełbasy drobiowej (w wersji wegetariańskiej może to  być biały ser, warzywa)
  • 10 plastrów miękkiego sera (opcjonalnie)
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć i  ugotować. Po odcedzeniu ubić na gładką masę.
  • Ziemniaki podzielić w naczyniu na 4 równe części, jedną część wyjąć i rozłożyć po pozostałych 3, na to miejsce wsypać mąkę i wyrównać. Dodać jajko i wyrobić ciasto ziemniaczane.
  • Z ciasta uformować prostokąt na papierze do pieczenia.
  • Kiełbasę drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu z pokrojonymi grzybami. Odparować nadmiar płynu. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Farsz wyłożyć na ciasto ziemniaczane. Zwinąć w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
  • Roladę piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Pod koniec pieczenia można na niej położyć plastry sera.
  • Podawać na gorąco lub zimno. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym lub pomidorowym.