Dorsz z ziemniakami: przepis na samo zdrowie na talerzu

2021-03-29
Dorsz z ziemniakami
Autor: Shutterstock Dorsz w warzywach - samo zdrowie.
łatwy
30 min
4

Dorsz z ziemniakami to pożywne i zdrowe danie. Dietetycy zalecają jedzenie dorsza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby zrobić pyszny i łatwy obiad z dorsza wystarczy filet z dorsza, kilka plastrów szynki z indyka, nieco warzyw i dobrze dobrane przyprawy.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetów z dorsza
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 plastry wędzonego fileta z indyka
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w plasterki, ząbek czosnku, czerwona papryczka chili świeża lub szczypta suszonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy ziarna gorczycy, smażymy aż zaczną pękać.

    Dodajemy krążki cebuli, ziemniaki oraz kawałki wędzonego indyka.

    Całość smażymy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    Dodajemy paprykę chili, czosnek i rybę pokrojoną na kawałki.

    Po 3 minutach dodajemy pół szklanki wywaru, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 5 minut i gotowe.