Kuchnia ukraińska: najlepsze potrawy na Ukrainie

Kuchnia ukraińska: najlepsze potrawy na Ukrainie

Autor Zdjęcia: photos.com

Na Ukrainie koniecznie trzeba spróbować barszczu ukraińskiego

Choć na Ukrainie spotkamy wiele potraw o nazwach dobrze nam znanych, ich smak - podobnie jak szczegóły wykonania - są zupełnie inne. Kuchnia ukraińska ma także inne ciekawe potrawy. Poznaj oryginalne i smaczne dania ukraińskiej kuchni.

Kuchnia ukraińska pełna jest dań, które dobrze znamy. Z Ukrainy wywodzi się bowiem dużo polskich rodzin, wśród nich i takie, które przechowują stare przepisy i kultywują rodzinne tradycje kulinarne. Ukraińskie potrawy wzbogaciły też, uważaną dziś za rdzennie polską, kuchnię współczesnych Polaków - jak to zwykle bywa w krajach pogranicza kultur. Stąd na przykład dobrze u nas znane pierogi czy barszcz ukraiński są prawie takie same jak na Ukrainie, ale... z naciskiem na "prawie".

Barszcz i pierogi na Ukrainie

Prawdziwy barszcz ukraiński powinien być ugotowany z buraków, fasoli, marchewki, ziemniaków i uwaga - kapusty kiszonej. Dodatkowo zakwasza się go jeszcze przecierem pomidorowym. Gęstą „prawdziwą” śmietanę dodaje się na samym końcu - na talerzu, nigdy do garnka. Dawniej taki pożywny gęsty barszcz zagryzało się obowiązkowo pajdą świeżego chleba, dziś ten zwyczaj zanika, podobnie jak w Polsce. 

Pierogi na Ukrainie noszą nazwę pielmieni. W odróżnieniu od polskich robi się je z nadzieniem z mięsa surowego, a nie tak jak u nas - z uprzednio gotowanego. Dodatkiem do mielonego (lub lepiej siekanego) mięsa jest zrumieniona na tłuszczu cebula i odrobina mleka. Ciasto z mąki i wody, dobrze wyrobione i wywałkowane, wykrawa się w kwadraty i umieszczając w środku nadzienie, starannie zlepia. Ukraińskie pielmieni mają, podobnie jak nasze uszka, zlepione nie tylko brzegi, ale jeszcze rogi. Pielmieni są jednak znacznie większych rozmiarów.

Co do popicia?

Bardzo popularnym, tradycyjnym napojem jest na Ukrainie sok z brzozy. Zastępuje z powodzeniem kompot i naprawdę warto go spróbować – jest smaczny i bardzo zdrowy. Pozyskuje się go wczesną wiosną, nacinając pnie brzóz – intensywnie krążące wtedy soki wypływają obficie do podstawionych naczyń. Butelkowany sok z brzozy można długo przechowywać i serwować prawie przez cały rok. Innym popularnym nie tylko na Ukrainie, ale i w innych krajach za naszą wschodnią granicą – Litwie, Białorusi czy Rosji - napojem jest kwas chlebowy. Ma kolor coca-coli, przyjemny smak i aromat. Musujący kwas chlebowy doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, a wyrabia się go, jak sama nazwa wskazuje, z chleba (razowego produkowanego na naturalnym zakwasie) z dodatkiem drożdży i rodzynek.

Inne specjały kuchni ukraińskiej

Wśród dań obiadowych szczególnie warte polecenia znajdują się: żarkoje, ucha i placki hreczane.

Żarkoje to bardzo smaczne danie jednogarnkowe - mięso (najlepiej wieprzowina) zapiekane jest z ziemniakami i cebulą w glinianym naczyniu. Doprawia się je tylko solą, pieprzem i liściem laurowym. Cały smak pochodzi ze sposobu przyrządzenia potrawy – mięso piecze się długo i powoli w garncu z gliny. W restauracjach (i w niektórych domach) podaje się je w małych glinianych garnuszkach – tych samych, w których się zapiekało.

Ucha to nazwa zupy rybnej, której specyfiką jest to, że robi się ją z wielu gatunków ryb, gotując bardzo powoli głowy razem z włoszczyzną i cebulą. Na końcu dodaje się całą rybę, której kawałki są potem ozdobą talerza zupy.

Placki hreczane to małe placuszki z mąki zwanej u nas gryczaną. Wystarczą 4 jaja, litr mleka i 1 kg mąki oraz trochę soli, cukru wraz z odrobiną proszku do pieczenia, by zrobić pyszne placki dla 10 osób. Nie smaży się ich na patelni, ale piecze w piekarniku na blasze wysmarowanej masłem. Doskonale smakują polane gęstą tłustą śmietaną, a w wersji luksusowej – z dodatkiem czerwonego kawioru.

Na deser buchty albo legumina z mamałygi

Ukraina z dawien dawna słynie z kukurydzy, a popularna na Ukrainie mamałyga to tradycyjna, prosta potrawa z mąki kukurydzianej. Leguminę z mamałygi robi się z sera, mąki kukurydzianej, jaj i śmietany z dodatkiem cukru i skórki z cytryny. Do utartych żółtek z cukrem dodaje się pozostałe składniki, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Leguminę piecze się w wysmarowanej masłem formie (w niezbyt gorącym piekarniku). 

Buchty to natomiast małe drożdżowe bułeczki, nadziewane konfiturą i serwowane z sokiem lub słodką bitą śmietaną.