Placki warzywne z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-31
Placki warzywne z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Placki warzywne z marchewki, pietruszki, cukinii i płatków owsianych.
łatwy
30 min
4

Porcja placków przygotowanych z marchewki, cukinii i pietruszki ma ok. 300 kcal. Placuszki są smaczne i dobrze zbilansowane odżywczo. Za przepis odpowiada Poradnia Dietetyczna Dietosfera.

SKŁADNIKI

  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 30 ml mleka
  • 2% (dla rozrzedzenia ciasta)
  • ½ cukinii
  • ½ marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 łyżka oleju/oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Płatki owsiane zblendować na mąkę.
  • Jajko  wymieszać  z  mlekiem  i  mąką owsianą i  dodać  do  tego  starte  warzywa.
  • Przyprawić. Placki smażyć na złocisty kolor.