Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej to smaczne danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej, czyli tradycyjny zestaw w wersji na zdrowie. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 350 kcal.

Składniki

  • 150 g filetu z dorsza

  • 2 łyżeczki (lub 1 łyżka stołowa) oliwy/oleju

  • 1 średni ziemniak lub 2 małe

  • 150 g kapusty kiszonej

  • ½ marchewki

  • 1/5 cebuli

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorsza doprawić ulubionymi przyprawami, ułożyć na folii aluminiowej (lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia), skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

  • Ziemniaki pokroić na łódeczki, przyprawić, skropić 1 łyżeczką oliwy, ułożyć na blasze.

  • Rybę i ziemniaki piec w piekarniku w 180 stopniach. Rybę wyjąć po 25 min, ziemniaki  piec  30-40 min (do miękkości).

  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

  • Wymieszać marchew, cebulę, kapustę kiszoną. Do surówki można dodać odrobiny cukru do smaku.

Ocena: 4,5