Pieczone kotletyz kalafiora z marchewką i groszkiem z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pieczone kotlety z kalafiora z marchewką i groszkiem z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pieczone kotlety z kalafiora z marchewką i groszkiem
łatwy
30 min
4

Poradnia Dietetyczna Dietosfera proponuje nam pyszne, zbilansowane odżywczo posiłki. Tym razem bazą dania jest kalafior w towarzystwie marchewki i groszku. Porcja dostarcza 290 kcal i sporo witamin i błonnika.

SKŁADNIKI

  • 100 g kalafiora
  • ½ czerstwej bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki
  • płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie drobno posiekać.
  • Bułkę namoczyć w wodzie ok. 1h i po tym czasie odsączyć.
  • Do kalafiora dodać bułkę, zmielone 2 łyżki płatków owsianych, jajko, rozdrobniony na prasce czosnek i ulubione przyprawy.
  • Uformować kotleciki. Piec je około 20 - 30 min w 180 st.
  • Marchew pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać marchewkę i trochę wody, tak aby delikatnie zakrywała marchew.
  • Dusić warzywo na wolnym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać groszek. Przyprawić. Gotować kilka minut.