Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kokosowy dahl z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kokosowy dahl to świetna potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Składniki

  • 2 łyżki czerwonej lub żółtej soczewicy

  • 50 ml mleczka kokosowego

  • 100 ml wody

  • ½ pomidora

  • 1 cebula dymka

  • ½ papryczki chili

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego

  • kilka listków curry

  • kilka ziaren kolendry

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane  pomidory i posiekaną połowę dymki.

  • Dodać  przyprawy: kurkumę, kumin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać wodą.

  • Garnek przykryć, gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Drugą połówkę cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia.

  • Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, dodać soli do smaku. Można podawać z brązowym ryżem.

Ocena: 0