Burger z sałatką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Burger indyczy z sałatką
Autor: Shutterstock Burger indyczy z sałatką to zdrowa wersja fast fooda.
łatwy
30 min
4

Burger z sałatką to danie, które udowadnia, że dania typu fast food mogą być zdrowe. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 260 kcal.

SKŁADNIKI

  • 100 g mielonego indyka
  • 1 małe jajko kurze
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek w proszku
  • papryka mielona
  • 1 garść mixu sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 łyżka sosu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami (jeżeli mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Uformować z tego płaskiego kotleta.
  • Usmażyć mięso na grillowej, beztłuszczowej patelni lub upiec w 180 stopniach przez około 40 min.
  • Warzywa pokroić, dodać do sałaty i polać wszystko sosem balsamicznym.