Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pijani rycerze to stary przepis w nowoczesnym duchu "zero waste"

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zostało ci z wieczornego przyjęcia trochę wczorajszego chleba i resztki czerwonego wina w butelce> To najlepszy moment na przyrządzenie pijanych rycerz. Resztki się nie zmarnują, a ty będziesz miec pyszny deser.

Składniki

  • 6 kromek czerstwego chleba

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 2 jajka

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb zalać w naczyniu winem i poczekać aż nasiąknie.

  • Gdy pieczywo "wypije" cały płyn każda kromkę obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.

  • Smażyć w sporej ilości oleju na złoto. Podawać posypane cukrem i cynamonem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5